Sayfalar

14 Ağustos 2010 Cumartesi

Damacanalardaki rakamlar neyi ifade ediyor?


Bir dahaki sefer su satın alırken evinize gelen plastik damacananın altına dikkatlice bakın. Eğer damacananın altında üçgen geri dönüşüm logosu içinde 3 veya 7 rakamını görüyorsanız bu damacanalar sağlığınız açısından tehlike yaratıyor anlamına geliyor.Bu geri dönüşüm işareti, damacananın yüksek oranda kimyasal madde içerdiğini gösteriyor. Özellikle de vücuda iki kat daha fazla zarar veren ‘biesphenol A’ nın yüksek olduğunu gösteriyor. BPA olarak da bilinen ‘biesphenol A’ kalp sağlığınızı bozuyor ve diabet riskini iki kat arttırıyor.
ABD’deki Peninsula Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalar, BPA’ların karaciğer rahatsızlıklarıyla da bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.İngiltere Gıda Standartları Enstitüsü’nün açıklamasına göre gün içinde almış olduğunuz BPA miktarının vücut ağırlığınızla dengeli bir uyum içinde olması gerekiyor. Sahip olduğunuz kilo başına günde 50 mikrogram kimyasal madde ‘normal değer’ olarak kabul ediliyor. Yani eğer vücut ağırlığınız 60 kilogram ise gün içinde alabileceğiniz en üst limitin 3000 mikrogram olması gerekiyor. Bu rakamın üstüne çıktığınız anda kalp, diabet ve karaciğer riskiniz iki kat artıyor.Yüksek kolesterol, kan şekeri düzensizliği, yüksek kan basıncı, kanser ve nörolojik problemlerle de bağlantılı olduğu düşünülen BPA’nın vücuda zararı araştırılmaya devam ediliyor.Amerika’da sağlıklı insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda altı yaş üstündeki her on kişiden dokuzunun risk taşıdığı ortaya çıktı. Çünkü gün içinde kullandığınız birçok plastik malzeme BPA içeriyor. BPA kimyasal maddesi bebek biberonundan plastik şişelere kadar yüzlerce plastik malzemede bulunuyor. Konserve kutuları ve hatta CD’ler de buna dahil.
Eğer suyunuzu damacana veya şişeler içinde alıyorsanız altındaki üçgen logonun içinde “1″ rakamı olmasına dikkat edin. Bu rakam damcananın BPA içermediğini gösteriyor. (alıntı)

5 yorum:

  1. Bilgileriniz için teşekkürler.Bu yazıyı okuduktan sonra damacananın altına baktım üçgen içinde 7 rkamı vardı.Bu zararlı maddeleri su firmaları bilmiyorlarmı da bize bunların içinde su satıyorlar.Üstelik su aldığım firmada oldukça ünlü bir firma.kime nasıl güveneceğiz???????
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. kimseye.Bütün damacanalarda 1 hariç her türlü rakam var..Ben denemiştim....

    YanıtlaSil
  3. Değerli bilgilerin için çok sağol neşem ama biliyosun sernde bizim ülkemizde herşeye bir kılıf uydururlar kartalda bir su istasyonu var ve öyle farklı su bidonları gördük ki bildiklerimiz ünlüler ve tanımadığımız çok ürün suyu doldurup kapağı basıyorlar al sana türkiyenin heryerinden kaynak olan su ..sen alınca damacananın altına bakıyorsun diyorsun ki hııı bu toroslardan gel miş oh mis gibi su üstelik sağlığa uygun logosu da var... ne toros u burnunun dibinden doldurdular ...

    YanıtlaSil
  4. Ne demişler çok gezen mi bilir,çok yaşayan mı?

    YanıtlaSil
  5. Ben de bakayım,çok teşekkür ederim .

    Bu arada,Darıca Taşliman da akrabalarım var benim,yıllardır görüşemediğim ama hep sevdiğim.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli.....
Lütfen;
bir :)) bile olsa yorumlarınız beni mutlu edecek..