Sayfalar

23 Temmuz 2010 Cuma

artık sabunlar ve atık yağlardan sabun yapımı....


Arkadaşlar evde kalan sabunları ne yapasınız?
Ben çok tasarruflu bir insan değilimdir ama yine de var olan bir şeyi kolay kolay çöpe atmak işime gelmiyor doğrusu.El sabunlarını,banyo sabunlarını küçük bir buzdolabı poşetinde ağızı açık şekilde saklıyorum.Bayağı da biriktiler.Ve artık onları sabuna dönüştürme aşamasının zamanı geldi .
İşte bunun için bir tarif(netten):
1 - İlk önce kullanımayan atık sabunları maket bıçağı ile küçük parçalara bölüyoruz, yada bir rende ile iri parçalar halinde rendeliyoruz.
2 - Rendelediğimiz, parçaladığımız sabun artıklarını bir kapta toplayıp karıştırıyoruz.
3 - Daha sonra bu karışımın içerisine bir miktar su koyarak hafifçe karıştırıp ağzını kapatıyoruz. 2 gün boyunca bu karışımı ağzı kapalı bir kapta bekleteceğiz.
4 - İki gün ağzı kapalı bir şekilde beklettiğimiz bu karışımı elimize eldiven giyerek iyice karıştırıyoruz. Hamur yoğurur gibi sıkarak sabunların iyice erimesini sağlıyoruz. Bu arada bu karışımın çok cıvık olmaması gerekli. 1 gün boyunca bu karışımı tekrar bekleteceğiz.
5 - Bir gün boyunca beklettiğimiz bu karışımın içerisine eğer renk vermek istiyorsanız, istediğiniz rengin gıda boyasını ekleyip renklendirebilirsiniz. Ayrıca bu sabun un içerisine farklı kokular için istediğiniz esansları çok fazla abartmadan ekleyebilirsiniz. Hatta karışımın içerisine defne, zeytin, papatya, adaçayı vb. doğal bitkileri ekleyerek içeriğini zenginleştirebilirsiniz.
6 - Hazırladığınız bu karışımı dilediğiniz kalıba dökebilirsiniz. Kalıbı önceden zeytin yağı ile yağlamakta fayda var. Kalıptan taşan kısımları maketbıçağı yada meyve bıçağı ile düzeltebilirsiniz. Kalıplara döktüğünüz bu sabunlara elinizle de çeşitli şekiller verebilirsiniz. Yardımcı olarak dondurma çubuğu, aluminyum tel kullanabilirsiniz.
7 - Kalıba döktüğünüz veya diğer hazırladığınız sabunları kuruttuktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.


Bu da evdeki atık yağlardan yapılan sabun tarifi,(tabii ki o da netten):
Kaliteli "banyo" ve "el sabununu" evde yapmak mümkündür. Evde biriken yağ, iç yağ, kuyruk yağı veya bunların karışımı sabun yapılarak değerlendirilebilir. Bu maksatla evvela yağ kaynatılarak süzülür ve 40 dereceye kadar soğutulur. Kostik soda,su ile karıştırılıp kaynatılarak 25 dereceye kadar soğutulduktan sonra, bu iki sıvı ağır ağır birbirine karıştırılır. Karışım tahtadan kalıplara dökülerek sabun elde edilir. Bu sabunun bileşimi 0,4 kg kostik soda (NaOH), 1,2 litre su ve 2,7 kg yağ koyulur ve sabun elde edilir ve rahatça kullanılır.

Ayrıca aşağıdaki linki de ziyaret etmenizi öneririm.Tabii ki vaktiniz varsa..


http://www.albiyobir.org.tr/e08-1501-sempozyum/m-erdem.pdf

2 yorum:

  1. çok faydalı bir bilgi oldu.teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Selamlar,

    Daha önce "hobicell" adıyla yayın yapmakta iken, google ın sorunları yüzünden adres değişikliği yapmak zorunda kaldım. Yeni adresim şu anda size yazdığım isimledir. Beni buradan takip ederseniz çok sevinirim. Sevgiyle sağlıcakla kalınız.

    Berat kandiliniz kutlu, dualarımız kabul ve makbul olsun...

    http://hobibox.blogspot.com/

    Hobibox-Afet Ergü

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli.....
Lütfen;
bir :)) bile olsa yorumlarınız beni mutlu edecek..