Sayfalar

8 Kasım 2010 Pazartesi

"Kil" ile Gelen Güzellik


"Kil" ile Gelen Güzellik


Kil, sulandırılmış alüminyum silika ile oluşan bir tortudur ve granitin aşınması ile oluşur. Doğada bol bulunan minerallerdendir. Sarımtırak, kırmızımtırak, esmer, yeşil gibi renklerde bulunur. Bu özelliğini bileşiminde bulunan yanıcı maddeler verir. Yapısı itibariyle su çekme özelliği vardır. Kili meydana getiren maddeler sulu alüminyum silikatleridir. Killer, metal oksitlerle birlikte bulunduklarından doğal olarak renklenmiş durumdadırlar. Ayrıca organik maddeler de ihtiva ederler. Farklı oranlarda demir oksit, tuzlar, kalsiyum, mağnezyum, alüminyum, silisyum ve aligo elementleri gibi elemenler kile terapi özelliklerini ve rengini verir.



Çok çeşitli mikro organizmalara karşı etkili olduğu, bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir antiseptiktir. Kiri, cildin iç tabakalarından dışarı çıkarabilir. Geçmişimizde güzellik ve temizlik için kil kullanılmıştır. Bunu çoğumuz büyüklerimizden duymuşuzdur. Günümüzde cildi daha güzel bir görünüme sokmak için kullanılan maddelerin başında kil gelmektedir. Sade olarak ya da başka maddeler katılarak kullanılan kil, her tip cildi temizlemekte, bunun yanı sıra sıkılaştırarak beslemekte, toksinleri atmakta, ucuz ve kullanımı kolay bir yöntem olarak tercih edilmektedir. Cildin içindeki sıvı mekanizmasını düzenlemeye yardım ederek iyileşmeyi ve yeniden yapılanmayı hızlandırır. Anti iltihabik ve analjezik olarak, alerjik reaksiyona sebep olmaz.



Kilin iyileştirme özellikleri çok iyi bilinir. Doğal, hafif, iyileştirici etkileri olan, temizleyici niteliğe sahiptir. Cilt hastalıklarında, selülit, pişik ve ciltteki çeşitli yaralar için de kullanılır. Kil tek başına tüm bu marifetleri bünyesinde toplayabilmektedir. Bu nedenle kullanıldığı alanlar neredeyse sınırsızdır: Vücut, yüz, saçlar. Öyle ki; binlerce yıl önce Çinliler, Yunanlılar, Romalılar ve Hindistan yarımadasının eski insanları, mükemmel özelliklerini biliyorlardı ve kili, dahili ve harici olarak kullanmışlardır.



Kil Maskesi, Firavun dönemlerine kadar giden bir maske çeşididir. O dönemlerde bu maskeyi yapan insanlar, farklı yüzlerde görünmek için yapmaktaydılar. Ciltleri korunmak için yapılan bu maske çeşidi, daha sonra gösteriş ve ihtişamın simgesi halini aldığından, altın ve taşlarla bezenmiş maskelere dönüşmüştür. Durum böyle olunca da kil maskesi tamamen ortadan kalkmıştır. Kil maskesi tarihle birlikte yeniden gündeme gelmiş ve güzellik uzmanları bu maskeyi keşfetmiştir. Bu maskenin yapımı için gerekli olan malzeme temiz kil olmalı, mikro organizma barındırmamalıdır.



Kili seçerken



Birçok kil (veya kaolin) ürünleri şimdilerde, sağlık dükkanlarında ve eczanelerde bulunabilir. İyi maskeler yapmak için, çok ince beyaz veya yeşil kile ihtiyacınız vardır. En ucuzlarından olan parçalanmamış ürünler alırsanız, bir mikser içinde parçalamanız gerekir. Dokuyu test etmenin en iyi yolu, küçük bir miktarı eliniz üzerinde denemektir, pütürlü bir his vermemelidir. Beyaz kil en doğal olanıdır ve normal ve karma ciltler için tercih edilir. Yeşil kil, daha güçlü terapi etkiye sahiptir ve daha kurutucudur, bu yüzden yağlı cilt için kullanılmalıdır.



Kil maskelerini kullanırken



Etkili olması için bir kil maskesi, haftada en az bir kez uygulanmalıdır. Yine de kuru cilt için kil maskesi kullanırken dikkat edilmelidir. Kuru ciltte de toksinleri ve ölü hücreleri çıkartmak için faydalı olabilir fakat karışıma sulandıran bir madde (bitkisel yağ, bitki veya zeytin yağı örneğin) ilave etmek önemlidir ve maske, cildin “çekilmeye” başladığı hissedilir hissedilmez çıkartılmalıdır.



Kil maskesi yapmak



Gerekli kil miktarı, dinlenmiş mineral su ile kaplanır ve karıştırmadan 30 dakika dinlenmeye bırakılır. Musluk suyu veya klor içeren herhangi bir su kullanılmaz. Bütün su emilene kadar karıştırmamak önemlidir. Çünkü erken karıştırırsanız maskeniz pütürlü ve yapışkan olur.



Bütün su iyice emilince malzemelerinizi iyice karıştırılmalıdır. Karışım rahatlıkla uygulanabilecek kadar kalın, macun yoğunluğunda olmalıdır. Çok sıvı olursa yapışmaz, çok kalın olursa cilde derinden nüfuz etmez. Çok ince olan karışıma az miktarda kil ilave etmek yeterince kolaydır fakat çok kalın olan macuna daha fazla su ilave etmek dikkat ister. Bu durumda her seferinde karıştırarak, azar azar su ilave etmek gerekir.



Kile diğer maddeler ilave edilecekse bunun bu aşamada yapılması tercih edilir. Fakat yağ veya yağ karışımının kuru kile eklenmesi en iyisidir. Reçetelerin bazılarında dinlendirilmiş şişe suyu yerine meyve veya sebze suları kullanılır.



Kille Cilt Bakımı



Birkaç kaşık kille, porselen gibi bir cilde sahip olmak için kullanabilecek doğal madde çeşitlerinin arasında kil, muhtemelen en etkilisidir. Tendeki ışıltıyı yeniden uyandırmak için kil masajından daha yararlı hiçbir şey olamaz. Önceden temizlenmiş cilde haftada iki kez uygulanması yeterlidir. Gözeneklerde biriken yağı ve tozu bu şekilde arındırmak mümkündür.



Uygulama: 3 çorba kaşığı kilin üzerine 3 çorba kaşığı sıcak su, 3-4 damla zeytinyağı koyarak karıştırınız. Karışım çamur halini alacaktır. Hazırladığınız çamuru göz kenarlarına ve dudaklarınıza bulaşmayacak şekilde yüzünüze sürünüz. Zeytinyağı çamurun kurumasını geciktirecektir. Cildinizin durumuna göre hazırladığınız çamur hızlı da kuramaya başlayabilir. Sürme işlemi bittikten sonra, cildinizin gerginleşme durumuna göre 10 dakika gibi bir süre maskenin yüzünüzde kalmasını sağlayın. Sonra hazırladığınız limonu yüzünüzü temizleyeceğiniz ılık suya sıkıp karıştırın. Daha sonra limonlu suyla yüzünüzü temizleyip bol duru suyla yıkayınız. Bu maske özellikle sivilceli ve siyah noktalı ciltlere uygundur. Bu maske en az bir hafta arayla yapılmalıdır. Birçok güzellik uzmanının uyguladığı bir maske çeşididir. Maskenin diğer bir özelliği de cildinizdeki negatif ve stres oluşturacak enerjiyi almasıdır.



İşte yarattığı mucizeler:



- Arı kil de denen beyaz kil emici gücüyle ünlüdür. Ciltteki pürüzleri temizlemenin yanı sıra yağ molekülü olan sebumun üretimini azaltarak cilde yeniden ışıltı kazandırır.



- Yeşil kil yağlı ciltlere iyi gelmektedir.



- Sarı kil yüzün katmanlı bölgeleri için mükemmel bir çözümdür.



- Pembe kil hassas ciltler için birebirdir.



- Kırmızı kil kan dolaşımı üzerinde etki yaratırken, mavi kil dokulara daha fazla oksijen gitmesini sağlamaktadır.



- Toz kili alınır, yarım ölçü su, yarım ölçü domates, salatalık veya üzüm suyu ile hamur yapılır. (Bütün yüze ve boyuna ince bir tabaka halinde sürülür, yalnız gözlerinizin çevresine sürmemeye dikkat edilir). 15-30 dakika, hamur nemliliğini kaybedene kadar bekletilir. Ilık su ile durulanır.



Temel kil maskesi: Seçilen kilden 2-3 yemek kaşığı, cam veya seramik bir kaba konulur ve yaklaşık 3 yemek kaşığı dinlenmiş şişe suyu, kili yaklaşık 5 mm kaplayacak kadar eklenir. Mineralleri düşük bir su kullanmak önemlidir. Musluk suyu kullanılmamalıdır.



Karıştırmadan önce mümkünse 1 saat (en azından 30 dakika) bekletilir. Hemen karıştırmak, maskeyi yapışkanlaştırarak yoğunluğunu etkiler ve uygulanması zorlaşır. Çok ince olan karışıma bir parça kil ilavesi veya çok kalın olana biraz su ilavesi her zaman kolaydır.



Karıştırmaya başladığınızda yoğurt kıvamını elde etmeyi amaçlayın, pürüzsüz bir macun sorunsuzca uygulanabilir. Çok sıvıysa cilde yapışmayacaktır; çok kalınsa cildin derinliğine nüfuz edecek kadar esnek olmayacaktır. Gerekirse biraz daha kil ilave ederek ayarlanabilir.Alnınızın ortasından başlayarak ve dışa doğru çalışarak ince bir tabaka maskeyi, yüzünüze ve/veya boynunuza uygulamak için parmaklarınızın uçlarını kullanınız. Göz çevrelerinden kaçınmalıdır.



Maskeyi temizlerken: Hazırladığınız killi maskenin demirle temas etmemesine dikkat edin. Doğal olarak kurumaya bırakın. Bu aşamada konuşmayın, gülmeyin veya çatlakların belirmesine neden olacak başka bir hareket yapmayın. Ve kurudukça çıkarması zorlaştığından gerektikçe nemlendirin. Maske tamamen kuruduğu zaman, şişe suyu veya gül suyuyla temizleyin ve cildi pamukla kurulayın.



Maskenizi çıkarmak için: Maskeyi çıkarmak için ya çiçek suyu ya da demlenmiş bir bitki çayı kullanın. Normal sudan daha iyi sonuç veren bu losyonlar maskelerin daha kolay toplanıp temizlenmesine yardımcı olurlar. Bunun yanı sıra eczanelerde ya da organik ürün mağazalarında satılan bir hydrolat da kullanabilirsiniz.



İşte size bir ev reçetesi: Dulavrat otunun (pıtrak) köklerini 15-20 dakika boyunca kaynatın. Bu kaynamış sıvının içine kaynatılıp demlenmiş hercai menekşe çayı ekleyin ve karıştırın. Bu iki bitki bir çeşit sinerji yaratıp maskeyi çıkarmanızı kolay hale getirirler.



Karışım takviyesi yaparken



Aşağıdaki reçeteler temel reçeteye dayanır. Belirli etkileri arttırmak için, temel kil karışımına maddeler eklenir veya birbirlerine ikame ederler, bu yüzden belirtileri ve talimatları dikkatle izleyin.



Yağlı ciltler için: Yeşil kil kullanın ve şişe suyu yerine 2-3 yemek kaşığı cadı fındığı kullanın. Temizleyin ve az miktarda gül suyu uygulayın.



Canlandırmak için: Şişe suyunu, seçtiğiniz kile eklemeden önce, 1 yemek kaşığı deniz yosununu karıştırın. Mükemmel, pürüzsüz bir macun için mikser kullanın. Deniz yosunu (diğer ismiyle mavi-yeşil yosun) birçok aktarda toz halinde bulunur.



Normal cildi beslerken: 1 yemek kaşığı deniz yosununu 2 yemek kaşığı beyaz kile ekleyerek, şişe suyunun yerine badem losyonu kullanın. Seçeceğiniz bitkisel yağdan 1-2 damla da ekleyebilirsiniz. Dilerseniz losyondan önce karıştırın.



Kuru cildi canlandırmak: 1 yemek kaşığı deniz yosununu 2 yemek kaşığı beyaz kile ekleyerek, 1 yemek kaşığı zeytin yağını iyice karıştırın. Şişe suyu yerine gül suyu kullanın.



Kile yan maddeler ekleyebilirsiniz: Daha özel terapi etki için, kil maskesine taze meyve veya sebze püre veya suyu ekleyebilirsiniz. Her tip yorgun, hasarlı cildi beslemek ve sıkılaştırmak için kayısı, avokado, muz, havuç, kiraz, salatalık, patates veya domates kullanın.



- Hasarlı ciltte toksinleri atmak ve iltihaplanmayı ve çilleri azaltmak için karahindiba,



- Tüm cilt tiplerinde sıkılaştırmak için üzüm (1 yemek kaşığı buğday özü taşıyıcı yağını, seçtiğiniz kile, meyve suyundan önce karıştırarak),



- Yağlı ciltte dezenfekte, gözenekleri kapatma ve siyah noktaları yok etmek ve sıkılaştırmak için limon,



- Hasarlı veya yaşlanan cildi canlandırmak ve çilleri hafifletmek için maydanoz,



- Hasarlı ciltte iltihaplanmayı azaltmak ve canlandırmak için su teresi kullanın.



Meyve suyu: Meyve sıkacağı veya mikser kullanarak, seçtiğiniz meyveden yaklaşık 3 yemek kaşığı su çıkartın ve uygun bir kilden 2 yemek kaşığına, temel reçetedeki şişe suyu yerine ekleyin. Karıştırmadan önce beklemeye gerek yoktur.



Meyve püresi: Mikser kullanarak, seçtiğiniz meyveden veya sebzeden 3 yemek kaşığı püre elde edecek kadar geçirin ve pürüzsüz macun yapmak için, seçtiğiniz uygun kilden sadece 1 yemek kaşığı karıştırın; karışım çok sıvı ise bir parça daha kil ekleyin.



Kurutulmuş bitkiler ekleyin



Kil karışımınıza toz haline getirilmiş tıbbi bitkiler de ekleyebilirsiniz. Bir çay kaşığı kurutulmuş bitki genelde yeterlidir. Kolayca bulunabilecek kurutulmuş bitkilerden birkaçı, denemeye değer: Kronik iltihaplanma için huş ağacı, sıpa ayağı veya beyaz civanperçemi; egzama veya sivilce için damar otu; sadece egzama için sardunya veya ebegümeci; deri yangısı için atkuyruğu veya ısırgan otu ve yeniden yapılanma için eşek kulağı (kafes otu). Bulacak kadar şanslıysanız bunlardan herhangi birini taze olarak da kullanabilirsiniz. İyice doğranmış 1-2 yemek kaşığı yeterli olacaktır.



Yağlı Ciltler İçin Doğal Maskeler



Yağlı Cilt İçin Kil Maskesi: 2 çorba kaşığı mayayı 2 tatlı kaşığı ılık suda eritin. İçine 1 tatlı kaşığı toz şeker koyun ve karıştırın. Daha sonra 3 çorba kaşığı kaolin (kil) koyun ve koyu bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. Oda sıcaklığında 15 dakika beklettikten sonra yüzünüze sürün. Sırtüstü yatıp yarım saat bekleyin ve yüzünüzü ılık suyla yıkayıp kurulayın.



Yağlı Cilt İçin Kil Maskesi: Plastik bir kabın içine 1 çorba kaşığı kil, yarım haşlanmış patates, 1 çorba kaşığı su koyarak karıştırın ve yüzünüze sürüp kuruyuncaya kadar bekleyin. Daha sonra ılık su ile durulayın.



Yağlı Cilt İçin Domates Maskesi: 1 çorba kaşığı taze domates suyu ile 1 çorba kaşığı kili iyice karıştırıp yüzünüze sürün. Kuruyuncaya kadar bekleyip ılık suyla yıkayın.



Kırışıklıkları önleme veya azaltma



Papatya ve adaçayı özü ile zenginleştirilmiş kil maskesini göz çevresi hariç temizlenmiş cildinize sürün. 10-15 dakika bekletip ılık su ile yıkayın. Cildinize nemlendirici krem sürün.



Kahverengi cilt lekeleri ve kızarıklıkları hafifletme



Cilt lekelerini gidermek için kil maskesi etkili bir yöntem. Ancak bu kez maskeye yabanmersini püresi ilave etmelisiniz.



Ölü hücreleri arındırma



Özellikle beyaz kil, ciltteki ölü hücreleri arındırıcı özellikler içermektedir. Beyaz kili biraz su ile yumuşatıp koyu bir krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Göz çevresi hariç yüzünüze ve boynunuza sürüp 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkayın. Yumuşak bir havlu ile tampon yaparak kurulayın.



Sivilceleri temizleme



Sivilceleri sıkmayın, kurumasını bekleyin. Beyaz kil maskesine 2 damla limon suyu ve 2 damla zeytinyağı ekleyip karıştırın. Akşam yatmadan önce pamuklu kulak çubuğunu karışıma batırıp sivilcelerin üzerine hafif bastırarak maskeyi yedirin. Bir süre bekleyip cildinizi yıkayın.



Kil Maskesi, cilt yüzeyindeki ve gözenek içindeki bakterileri öldürmekte ve cilt üzerindeki aşırı yağlanmayı önlemektedir. Cildi tahriş eden yağı ve bunların yağ asitlerini emer. Böylece akneyi azaltır. Sadece yüzde değil, sırt, kol, dekolte gibi vücudun diğer bölümlerindeki akneler için de kullanılabilmektedir. Sadece ergenler değil, yetişkinler de kil maskesinden yararlanabilirler.



Kuru Ciltlere Maske



1 çorba kaşığı kilIlık su1-2 damla gülyağı veya buğday yağı veya zeytinyağı veya kayısı yağı3-5 damla damlatılır, karıştırılır, temiz cilde sürülür. Kuruduktan sonra ılık su ile temizlenir.Aşağıda yazılan tarifteki kil maskesini kendiniz hazırlayabilirsiniz. Tarifte yer alan Biberiye yağı cilde yönelik kan dolaşımının hızlandırılmasına, Lavanta yağı ise cildinizin ferahlamasına yardımcı olacaktır. Maske yapımında yer alan malzemeleri doğal ürünler satan ilgili mağazalardan temin edebilirsiniz.



Cildi Canlandırma Maskesi



Malzemeler:



1 çorba kaşığı Kil

1 damla Biberiye Yağı

1 Damla Lavanta Yağı

Su



Hazırlanışı ve Uygulanışı: Yağlar kile ilave edildikten sonra karışımın cilt üzerinde kolayca uygulanmasını sağlayacak kıvamda su ilave edilir. Cilt tipinize göre cildin yağlı bölgelerine sürülerek tatbik edilir. Maske kuruyana kadar beklendikten sonra ılık su ile durulanarak temizlenir.



Yağlanan ciltlere, yağ ve nem dengesini kaybetmiş ciltlere özel bir maske tarifidir. Bu maske ile cildinizin sahip olduğu dengeyi yeniden kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.



Yağlı Ciltlere Kil Maskesi



Malzemeler:



1 yemek kaşığı sıcak su,

1 yemek kaşığı kil,

Ve son olarak 250 gr çiğ ıspanak.



Hazırlanışı: Sıcak suda haşladığımız ıspanaklar ezilir. İçerisine kil eklenip güzelce karıştırılır. Sürülebilir bir karışım elde ettiğimizde, yüze ve boyna sürüp, 30 dakika bekletilir. Daha sonra ılık suyla temizleyip durulanır.



Doğal Kil Maskesi



Malzemeler:



Gül suyu



Kil



Hazırlanışı: Yeterli miktarda kilin içine macun kıvamına gelene kadar gül suyu ekleyin. Cildinize maske şeklinde sürdükten sonra 1 saat bekleyin. Süre dolduğunda cildinizden ovalayıp çıkarın. Cildinizi gül suyu ile temizleyin. Bu maskeyi 1 hafta süre ile uygulayın. Sivilce, akne, siyah nokta, leke … ne varsa hepsini yok edecek ve pırıl pırıl bir cilde sahip olacaksınız.



Maskeyi yıkadıktan sonra, etkisini artırmak için ve cildin daha yumuşak olmasını istiyorsanız, maskeyi uyguladığınız alanı gül suyu veya salatalık suyu ya da çay gibi demlenmiş kuşburnu ile yıkayabilirsiniz. Bu üç malzemeden birisini kullanmanız, cildinize tonik etkisi yapacaktır.



Vücut Kil Maskesi



Malzemeler:



1 yemek kaşığı kil

1 tatlı kaşığı kaya tuzu

1 yemek kaşığı bal





Yapılışı: 120 derece fırında 10 dakika fırınlanmış kile kaya tuzunu ekleyerek karıştırın. 5 dakika bekletin. Sonra balı ilave edin ve tüm vücudunuza sürün.

15-20 dakika bekletin. Bol suyla durulayın.



Not: Vücudunuza maske yapmadan önce mutlaka peeleng yapın. Peeling gözenekleri açar, cilt üzerinde daha etkili olmasını sağlar.



Saçlarımızın güzelliği için, attarlarda baş kili diye temizlik amacıyla killer satılmaktadır. Ebeveynlerimizin kullandığı gibi doğaya ve doğala dönmek istiyorsak, bunlardan kullanabiliriz. Hijyen yönünden endişe taşıyorsak, aldığımız kili fırında bir müddet pişirerek bu endişemizden kurtulabiliriz…



Sağlıklı ve ipeksi bir cilde sahip olmanız dileğimle…



Sıhhatle ve sevgiyle kalın…



Nazan Başoğul,

1 yorum:

  1. Çocukluğumda hatırarım ,rahmetli babannem yazları köye gittiğimizde beni yıkardı ,başima kil sürerdi,kıyameti koparırdık başımıza çamur sürmeyin diye şampuan isterdik ,baya bişey gibi ve zeytinyağlı sabun kullanırlardı bizse boyalı kokulu sabun .. son 10 yılda öğrendik eskiden olan herşey en güzeli en doğrusuymuş..Eline sağlık arkadaşım çok faydalı bilgiler.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli.....
Lütfen;
bir :)) bile olsa yorumlarınız beni mutlu edecek..