Sayfalar

22 Temmuz 2010 Perşembe

Kızartma yağlarını sakın lavaboya dökmeyin...




Bitkisel Atık Yağların Etkileri



Kızartma işlemi, gıda maddesinin sıcak yağ içinde suyunu kaybederken (dehidrasyon), özel bir kabuk,renk,tat ve doku oluşturarak pişmesi olarak tanımlanır.Kızartma sırasında gıda maddesi ile kızartma yağı arasında bir takım etkileşimler gerçekleşir.Bu esnada önemli fiziksel ve kimyasal değişimler meydana gelir. Kızartma ; ucuz, hızlı ve verimli bir yöntem olması ve gıda yüzeyinde sterilizasyon sağlaması gibi olumlu özelliklerinin yanı sıra, besleyici değer açısından da diğer pişirme yöntemleriyle kıyaslandığında bazı üstünlükleri vardır.Ancak bir süre kızartma işleminde kullanılan bitkisel yağ, fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybederek atık yağ haline gelir.Bitkisel Atık Yağların İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri Bitkisel yağların zamanında gıda kullanımından çekilmesine özen gösterildiğinde kızartma işlemi sağlıklı bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Aksi takdirde oluşan bu atık yağlar, ekotoksik olmalarının yanında insan sağlığına zarar verici etkiler de göstermektedir. Bu nedenle bitkisel atık yağlar insanlar için zararlı olmayacak biçimde geri kazanılmalıdır.Ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca Ağustos 2007’de Resmi Gazete’de yayınlanan “Kızartma Amacıyla Kullanılan Katı ve Sıvı Yağların Kontrol Kriterleri Tebliği” gereğince Toplam Polar Madde Miktarı ( TPM), ( limit ≤ 25) ve Dumanlanma Noktası ( limit > 170 C ) özellikleri yağların gıda kullanımdan çekilmesi için sınırlayıcı değer olarak ifade edilmektedir. Dumanlanma Noktası , yağın kızartma işlemi için ısıtılması sırasındaki maximum sıcaklık derecesini ifade etmektedir.Toplam Polar Madde Miktarı ise, kızartma işlemi sırasında yağda meydana gelen polimerizasyon ve bozunma ürünleri hakkında bir değerlendirme yapılmasını sağlamaktadır. Kabaca toplam polar madde miktarının atık yağların kanserojen etkileri konusunda bilgi verdiği ifade edilebilir.Kızartma yağındaki polar madde miktarı, yüksek basınçlı sıvı kromotografi ( HPLC) cihazıyla tespit edilebilir. (IUPAC Standart Method 2.507) Bu yöntem laboratuvar koşullarında gerçekleşmesi, uzun ve pahalı bir yöntem olması ve uzmanlık gerektirmesi sebebiyle yaygın olarak kullanılamamaktadır. TPM miktarını belirlemede diğer bir cihaz ise hızlı test kitleridir. Ucuz olması, kullanımı sırasında uzmanlık gerektirmemesi, taşınabilir ve yerinde kullanılabilir olması sebebiyle bu TPM ölçer cihazlar hem bitkisel atık yağ oluşturan firmaların kendilerini kontrol etmeleri için, hem de firmaları denetleme yetkisine sahip belediye yetkililerinin kontrollerini gerçekleştirirken kullanmaları için uygundur ve güvenilir sonuçlar vermektedir.FROTTINO ALFATESTOBitkisel Atık Yağların Çevre Üzerindeki EtkileriAtık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir; bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Evsel atık su kirliliğinin %25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.Lavabolardan döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Lavabodan dökülen 1litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyun kirlenmesine sebep olmaktadır.

6 yorum:

  1. Merhaba.
    İyiki ziyaret ettiniz bloğumu,sizi bulmak çok güzel.

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısın neşem ama bu evsel atık maddelerini nereye vereceğimizide bilemiyoruz.Yaşlaşık iki yıldır biriktiriyorum fritözden çıkan yağları inan kilavobonun altı kavanoz kavanoz arık yağ dolu geçen yıl bir broşürde bu konuyla ilgili bir ilan okumuştum aradım.bana kendimin oraya götürmem gerektini söylediler kurt köy havaalanı yakınlarında bir yer miş eşim ilgilenmedi gelsinler alsınlar dedi.almaları içinde o büyük mavi bidonlardan almalı ve doldurmamız gerekliymiş..her mahaleye atık yağ bidonu koysalar herkes olmasada duyarlı insanlar atmaz.yağları kömürle karıştırıyordum kuru kömür yağlı ve yeni kömür oluyor ve çok çabuk tutuşuyor ve daha uzun süre yanıyor kışın böyle değerlendiriyorum.belki 15 yıldır hiç dökmem yağları lavobaya.

    YanıtlaSil
  3. Harıka ve cok bılgılendırıcı bı konu uzun sure oncesı ben de yazmıstım bunu

    umarım bu bılınc hepımız adına yerlesır

    sevgılerımle

    YanıtlaSil
  4. Sevgili tülin ben de sizin bloğunuzu keşfetmekten dolayı memnunum.Acemilikte bulduğum her bloğu ekledim.Çünkü diğer blokları keşfediyordum.Ama artık seçici davranıyorum.Ve bana hitap edebilenleri ekliyorum.Memnun oldum bloğunuzu tanıdığım için..

    YanıtlaSil
  5. Sevgili mavi boncuk...Aklıma başka şey getirdin.Sabah bu konuda araştırma yapmıştım.Onu da en son konu olarak eklemeliyim...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili öykü,küçük ; eski kasaba yeni ilçe olan bir yerde oturuyorum.Belediyeden geri dönüşüm konusunda çok talebim olmuştur.Sanırım benim gibi talebi olan çok kişi oldu ki,geçen yıl geri dönüşüm konteynerleri konuldu her sokak başına.İyi de oldu aslında.Şimdi;kağıt,plastik,cam,metal adına ne varsa atıyoruz.Kim kazanırsa kazansın umurumda değil,yeter ki benim insan olarak görevimi yapmanın huzurunu yaşıyayım.
    Bu yağlar da öyle.Ben hiç denebilecek kadar az kızartma yaparım ve atık yağım da yıllardır çok az olur.Ve bunu da iki yıldır biriktiriyorum,ancak 2,5 litre oldu.Telefon açıp evden aldıracaktım ki başka şeyler keşfettim.Onu da okuyabilirsin canım....

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli.....
Lütfen;
bir :)) bile olsa yorumlarınız beni mutlu edecek..